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Question Answer 

Generic questions 

Can the experience of an individual expat be 
considered as the experience of the company  

No, the assignments should in principle be 
performed by the tenderer itself, or by a 
subcontractor or member of a consortium 

Can we submit an experience in the region? Yes, if it is related in terms of content of 
assignment. 

Can we have international lead expert and part 
time expert for data collection?  

Yes  

Is there a constrain on the data collection period 
(span of data collection?) 

For data collection, different strategies may be 
put into place to extrapolate on a yearly basis, 
with a reasonable margin of error, data collected 
on a shorter period of time, taking into account 
that some part of the data (e.g. energy 
consumption) will be heavily influenced by 
seasonal patterns. For example, a BIM model 
may be established for doing simulations, whose 
results can be corroborated by actual 
measurements in the field, to verify the accuracy 
of the model. These strategies shall be described 
as part of the methodology. 

Is it possible to get copies of building plans 
(electronic and/or blueprints, etc.)? 

Enabel will be facilitating the obtention of 
available documentation from the institutional 
partners and share them to the consultants who 
get awarded the contract. 

Will Enabel secure full cooperation from targeted 
stakeholders (i.e. municipalities, schools and 
VTC’s)? 

Yes, see above. 

Is it possible for the contractor to involve 
multiple sub-contractors each with the required 
previous experience as per company and as per 
consultant? Will that affect its score? 

You can cave multiple subcontractors, it has no 
effect on the score as the capacity of the 
companies will be added in the selection criteria 
only 

Is it necessary for all experts to visit all sites in the 
preliminary phase (phase B)? 

As long as the deliverables can be completed as 
per the requirements, the consultants are free to 
elaborate their own plan of visit during the 
consultancy. 

In the TOR, Enabel stated that for phase C (article 
5.6.3.2), that each building will require 6 days for 
full assessment. Since the total duration for all 25 
buildings is 60 days in phase C, this would entail 
more human resources (engineers) for the 25 

The detailed assessments will need to take place 
in parallel, which will require additional 
resources. For this reason, providing additional 
staff with more junior profiles, under the 
leadership of a lead expert in each field (who will 



sites since the assessments and analyses will run 
in-parallel. It also entails more test equipment. As 
a result, will the contactor need the double or 
triple the key experts or can it uses less senior 
human resources in the sites? 

ensure a harmonized methodology and the 
quality of the data collection and deliverables), is 
encouraged. The proposed set-up can be 
presented as part of the methodology. 

In the TOR, Key Experts article 5.7.1, Enabel 
stated that all key experts, except for the Team 
Leader, must be full time. Do you mean full-time 
employees or full time on the designated jobs? 

The “full-time" mention shall be interpreted as 
the necessity of the lead experts to be fully 
available to support, lead and guide the 
implementation of the assignment where 
necessary, and being the major staff involved in 
completing the assignment. 

Lot 2 (CO2) 

Can you provide more clarity on the expected 

methodology for carbon footprint calculation? 

Are you expecting a cradle-to-cradle CO2-

equivalent emission analysis, or do you want 

the team to establish the current CO2-

equivalent emissions for benchmarking?  

Cf. §308, 309, 310 and 311 in the Terms of 
references for the methodology (i.e. not cradle-
to-cradle). 

Regarding CO2-equivalent analysis, do you 

have a specific definition of the emissions that 

must be included in the analysis? especially if 

we are considering the building's operational 

phase where organic wastes will be generated; 

in case requested, and if you need the carbon 

footprint calculation for 

benchmarking purposes for building new 

schools, why to include the behavioural 

(waste generation) issues during the 

operational phase 

Cf. §308, 309, 310 and 311 in the Terms of 
references for the methodology (i.e. not cradle-
to-cradle). 
 
 
ERRATUM: 
Only CO2 emissions derived from the 
construction materials, as per the methodology 
defined in the above-mentioned paragraphs, 
shall be considered. 
 
Emissions related to HVAC, solid waste, water 
pumping and transportation are not to be 
considered as included in lot 2 – CO2 emissions 
and shall not be included in the price 
 

Will you provide the BOQ of materials for the 

schools, or are we expected to conduct 

quantity surveying and then calculate the 

CO2-equivalent emissions? 

For recent schools, Enabel will facilitate the 
obtention of Bills of Quantities from the Ministry 
of Education. For older ones, an accurate 
estimation of quantities of concrete and steel will 
be requested. A full detailed survey of these 
schools will not be requested, but a description 
of the methodology of estimation will have to be 
provided with the deliverable. 

Is there a specific software or method that is 

mandatory? Can we use Edge IFC software to 

calculate the benchmark for CO2 equivalent 

emissions? 

No specific methodology of calculation of CO2 
emissions is mandatory. EDGE software seems a 
relevant proposal, if it wasn't for the fact that 
Palestine is one of the very few territories for 
which there is no baseline data available in EDGE. 



A methodology of using EDGE software but 
deriving data from other countries may be 
considered, only if sufficient proofs of accuracy in 
extrapolating the data to the specific Palestinian 
context can be given (to be explained in the 
methodology). 

Moreover, regarding the software, if Edge 

IFC is not sufficient, or other better options 

should be included, and taking into 

consideration that financial offer should be 

filled in the provided excel sheet, how to 

reflect the data inventory and software 

license costs in our financial offer?  

See p. 16, “elements included in the price”: 
§91 For all lots: 
• Different types of relevant, licensed computer 
software (e.g. CO2 emissions  
calculator). 
The cost shall be included inside the unit prices 
and spread equally over them. 

Regarding lot #2 Carbon footprint and 

resources consumption. It is not clear in ToR, 

it seems that detailed Life Cycle Assessment 

LCA approach is required. If this is the case, 

this will raise the budget due to data inventory 

costs and software license. But, if the required 

is realistic estimation of carbon footprint 

(CO2 equivalent), this will help in presenting 

more suitable methodology and financial 

offer.  

 

What are the targeted emissions for 

calculating CO2 equivalent? Is there any 

clarification or it is up to us proposing it 

based on the technical offer presented 

Cf. §308, 309, 310 and 311 in the Terms of 
references for the methodology (i.e. not cradle-
to-cradle) and the indicators mentioned in 5.3 
Criteria and indicators. 
A complete life-cycle assessment is not 
requested; the focus is on the CO2 emissions 
embedded in the production of the construction 
materials (cradle-to-gate), such as cement and 
energy-intensive materials such as steel and 
aluminum. The objective is to set a baseline 
against which the design of future greener 
schools can be set, by reducing the use of carbon-
intensive construction materials. 
 
 

Determining the extent of surface water 

infiltration and permeation into the ground in 

unpaved areas (potentially using tracer studies 

or dye tests). 

in section 5.5.3.3 Surface water drainage 

audit: 

The mentioned test needs long time and 

special types of tracers and dyes, the reader 

says this type tests is unapplicable for small 

areas and short time of tests, please clarify the 

importance of carrying such test in the period 

of study and the sampling area (is it the 

ground water aquifers?) 

 

Such tracer or dye tests were only mentioned as 
a potential option. 
Should these tests not be applicable or realistic, 
there is no obligation to make use of them. 
The tenderer may propose a more theoretical 
manner for assessing the current situation of the 
surface drainage in the premises and their degree 
of impermeability. 

 

 


