Het energielandschap van morgen

green bubbles

De klimaaturgentie dwingt ons om onze economieën te hertekenen. Daarbij staat de energietransitie centraal in de strijd tegen de klimaatverandering.

 

Die aanpak omvat zowel aanpassingsmaatregelen – zoals de renovatie van gebouwen of het vergroenen van steden – als mitigatiemaatregelen, om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren door duurzame, koolstofarme bronnen te gebruiken.
De energietransitie en de ontwikkeling van oplossingen zoals hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, groene waterstof en ontzilting via hernieuwbare energiebronnen bieden een kans voor economische diversificatie. Ze bieden ook uitzicht op innovaties die nodig zijn om de klimaatverandering tegen te gaan.

 

Energietransitie: de belofte van groene waterstof


Om tegen 2050 klimaatneutraal te worden, lijkt groene waterstof een veelbelovende energiedrager voor energie-intensieve sectoren. Groene waterstof biedt ook perspectieven voor toepassingen die moeilijk koolstofvrij te maken zijn – zoals de staalindustrie, de chemische industrie en het langeafstandsvervoer over zee. In tegenstelling tot grijze waterstof, die wordt geproduceerd uit fossiele brandstoffen, wordt groene waterstof verkregen uit hernieuwbare energiebronnen.

De opkomst van een mondiale waterstofeconomie biedt kansen op lange termijn voor Afrika: door koolstofarme industrialisatie te stimuleren en lokale jobs te creëren, en zo te voorkomen dat de wereldwijde decarbonisatiekloof nog groter wordt.

In Afrika bezuiden de Sahara hebben 600 miljoen mensen nog steeds geen toegang tot energie, terwijl de vraag in de komende 20 jaar naar verwachting zal verviervoudigen. Daar zou de grootschalige ontwikkeling van groene waterstof een dubbele kans bieden: ten eerste de grootschalige inzet van hernieuwbare energiebronnen – waardoor energieonafhankelijkheid wordt vergemakkelijkt – en ten tweede de economische groei van het land door groene industrialisatie. Dat vooruitzicht is nog belangrijker geworden met de beslissing van de EU om vanaf 2026 een belasting te heffen op geïmporteerde goederen op basis van hun milieu-impact (CBAM – Cross-Border Adjustment Mechanism).

Gezamenlijke Belgische aanpak


België is een internationaal erkende leider in de sector. Veel Belgische bedrijven en instellingen zijn al actief in de waterstofsector. In die context heeft Enabel in 2023 twee rondetafelconferenties over het onderwerp georganiseerd, om na te denken over de rol die ontwikkelingsorganisaties kunnen spelen in de opkomst van deze sector in Afrika. Daarvoor werd een landenanalyse uitgevoerd. Aan de rondetafels namen zowel publieke spelers deel, met de kabinetten van de ministers van Ontwikkelingssamenwerking en Energie, als private spelers, zoals John Cockerill en CMB.TECH.

Als facilitator heeft Enabel vier actiegebieden geïdentificeerd: (1) steun aan overheden en instellingen, (2) ontwikkeling van het private ecosysteem en koolstofarme industrialisatie, (3) versterking van lokale competenties en expertise, en (4) toegang tot financiering (via de Belgische investeringsmaatschappij BIO-Invest).
De rondetafelgesprekken hebben geleid tot een gemeenschappelijk begrip van de rol van ontwikkelingsorganisaties in de sector. Ze waren ook bevorderlijk voor de validering van concrete acties die in een aantal prioritaire landen, zoals Marokko, Mozambique en Namibië, zijn geïdentificeerd.

 

Binnen deze dynamiek van verhoogde samenwerking voert Enabel gesprekken met de Europese Unie, de Belgische regering en de private sector, om concrete projecten op te zetten voor een zeer veelbelovende sector.

Meer updates en publicaties

flag of the port of antwerp-bruges Nieuws

18 december 2024

Partnerschap tussen Enabel en Port of Antwerp-Bruges International vernieuwd: sterkere positionering in Afrika 

Om hun gezamenlijk engagement in Afrika te versterken, vernieuwen Enabel en Port of Antwerp-Bruges International hun strategisch partnerschap voor een periode van vijf jaar.

Lees meer

3D illustration of a conceptual maze. Nieuws

13 december 2024

Evaluation of Enabel’s 2030 organisational strategy

In 2024, Enabel undertook an evaluation of its 2030 Strategy to assess its relevance and alignment with the evolving geopolitical context, partners' needs, and international guidelines.

Lees meer

visual with text saying "position paper" Nieuws

12 december 2024

Actieve rol voor Enabel in de Comprehensive Approach van de Belgische overheid

Position Paper 2 herinnert eraan dat Enabel een instrument voor buitenlands beleid is en volledig wil bijdragen tot de implementatie van de Comprehensive Approach.

Lees meer

men standing in front of a solar panel Nieuws

12 december 2024

EU zet volop in op beroepscompetenties

Het gebrek aan jongeren met de juiste vaardigheden of skills op de arbeidsmarkt maakt investeringen in sub-Sahara Afrika onaantrekkelijk. Daar wil het Team Europe Initiative on Opportunity-Driven Skills and Vocational Education and Training verandering in brengen.

Lees meer

Nieuws

27 november 2024

Enabel verwelkomt tweede mandaat van zijn CEO Jean Van Wetter

De Raad van Bestuur van Enabel heeft in september jongstleden het mandaat van CEO Jean Van Wetter verlengd voor een periode van zes jaar.

Lees meer

awa prize winners Nieuws

22 november 2024

De Awa-prijs 2024 beloont 4 inspirerende Afrikaanse zakenvrouwen

Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel riep de Awa-prijs in 2022 in het leven om vrouwelijk ondernemerschap in Afrika en het Midden-Oosten te ondersteunen en in de kijker te zetten.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan