Nieuws

27 september 2024

Dit zijn de winnaars van de Awa-prijs 2024

awa prize winners

De derde editie van de Awa-prijs vond plaats van 12 juni tot en met 17 september 2024. Dit jaar focuste de wedstrijd op de culturele en creatieve sector. Aan het einde van het selectieproces staken er vier winnaars bovenuit. In november volgt de prijsuitreiking.

 

Inzendingen voor de derde editie van de Awa-prijs waren open van 12 juni tot 28 juni 2024. Tijdens deze drie weken konden vrouwelijke ondernemers die werkzaam zijn in de culturele en creatieve sector in de partnerlanden van de Awa-prijs hun kans wagen om ondersteuning op maat te winnen. Er werden maar liefst 1300 aanvragen ontvangen.

Om deel te nemen aan de wedstrijd moesten de kandidaten voldoen aan een reeks selectiecriteria. Het organisatieteam analyseerde verschillende elementen, waaronder nationaliteit, bewijs dat het bedrijf opgericht is en activiteitensector. De kandidaten met de grootste maatschappelijke impact werden vervolgens uitgenodigd voor een eerste gesprek met het team van de Awa-prijs en een collega van Enabel.

Er werd online gestemd om de winnaar te kiezen van de categorie ‘Publieksprijs’ tussen de vier beste kandidaten. Meer dan 14.000 internetgebruikers steunden hun favoriete ondernemer.

In de categorieën ‘Start-up’, ‘Scale-up’ en ‘Innovatie’ stelden 9 finalisten hun carrière en hun bedrijf voor aan de jury. Dit jaar bestond de eindjury uit leden van DGD, BIO Invest en organisaties die in België en ook internationaal actief zijn in kunst en cultuur. Na beraadslaging werd voor elke prijscategorie een winnaar gekozen.

 

Vier winnaars van de Awa-prijs 2024


Sonia Guiza – ‘Start-up winnaar’ – Ivoorkust

Met Lagozi Entertainment brengt Sonia Guiza de Afrikaanse cinema buiten de grote steden en buiten de landsgrenzen: theatervoorstellingen, caravans op het platteland, distributie op televisie en Video On Demand platforms. Het bedrijf geeft de Afrikaanse cinema een prominente plaats en geeft een breed publiek toegang tot dit belangrijke deel van de cultuur.

 

Janet Kabugho – ‘Scale-up’ winnaar – Oeganda

Janet Kabugho wist zichzelf te emanciperen dankzij handwerk, hoewel ze uit een bescheiden milieu komt. Na haar studie in Kampala besloot ze ontheemden te gaan helpen. Zo richtte ze het Skills Centrum Rwenzori op, dat plattelandsvrouwen opleidt in vlecht- en handwerktechnieken.

 

Adja Soro – ‘Innovatie’ winnaar – Ivoorkust

Het is maar een korte stap van microfinanciering naar animatie. Deze zorgde ervoor dat Adja Soro besloot haar eigen bedrijf Studio Kä op te richten. Het productiebedrijf maakt en produceert langspeelfilms en series die authentieke en inspirerende verhalen vertellen. Deze worden uitgebracht op televisie, streamingplatforms en in bioscopen.

 

Aïcha Macky – ‘Publieksprijs’ winnaar – Niger

Als kind had al Aïcha Macky een passie voor acteren en regisseren. Als volwassene maakte ze van haar liefde voor cinema haar beroep door filmregisseur te worden. Toen besloot ze Tabou Production te starten om gevoelige onderwerpen aan te pakken en haar reportages uit te zenden op originele locaties zoals scholen en gebedshuizen.

 

Volg Enabel op de sociale media om meer te weten te komen over de winnaars. Hun verhalen zullen de komende maanden worden gedeeld.

Meer updates en publicaties

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan