De fundering leggen voor duurzame architectuur
Hoe bevordert Enabel duurzame architectuur in zijn projecten in de partnerlanden? Twee architecten, Karine en Elodie vertellen over hun werk in Burundi en Rwanda. Elodie Deprez en Karine Guillevic werken aan verschillende projecten in verschillende landen. Toch is er een gemeenschappelijke noemer in hun activiteiten. Beiden bevorderen duurzame architectuur en zetten concrete stappen om deze aantrekkelijker te maken.
Elodie Deprez werkt in Rwanda, Karine Guillevic in Burundi. Elodie werkt mee aan verschillende bouwprojecten. Karine verleent expertise aan onderwijsprojecten die jonge mensen opleiden voor technische beroepen. Ondanks die verschillen zetten beiden zich in om duurzame architectuur meer ingang te doen vinden in hun respectieve landen.
Er bestaat niet zoiets als een ‘typische werkdag’
We organiseerden ‘werfscholen’. Dat zijn werven die pas afgestudeerden in dienst nemen. Zo krijgen pas afgestudeerden de kans om een eerste beroepservaring op te doen terwijl ze worden gecoacht door docenten en door ervaren bouwvakkers.”
Karine Guillevic- Architectuur expert in Burundi
Een holistische aanpak promoten
Duurzame architectuur promoten vergt enige overtuigingskracht, zowel in Rwanda als in Burundi. “Architecten grijpen standaard terug naar beton voor de structuur van een gebouw. Maar beton moet geïmporteerd worden en de productie ervan slorpt veel energie op”, weet Elodie. “Daarom dringen we aan op het gebruik van lokale materialen, zoals steen, bamboe, bijproducten uit de landbouw en geperforeerde baksteen.
Deze foto’s tonen de evolutie van werf naar voor jongeren toegankelijke Multimedia Resource Centres in Burundi.
“Wij beschouwen steden als levende wezens, met een complex ecosysteem dat ruimte moet creëren voor burgers, het milieu en de private sector. Er moet ruimte zijn voor hen allemaal om te gedijen.”
Elodie Deprez- Architectuur junior expert in Rwanda
Verder denken dan projecten
Op deze foto’s delen mensen in Rwanda ideeën over stedelijke ontwikkeling. Zo ontwerpen we openbare ruimten die aansluiten bij de behoeften van gebruikers.
Architectuur voor de mensen
Corona, met zijn strenge voorschriften en tijdsbeperkingen, vormde een uitdaging om gemeenschapsbijeenkomsten te organiseren. Het is echter nooit te laat om de gemeenschap erbij te betrekken en kleinschalige projecten rond de constructies op te zetten die hun ideeën opnemen en eigenaarschap en trots stimuleren. Zoals Elodie illustreert met een voorbeeld: “Naast een markt kun je gemeenschapstuinen aanleggen, ondersteuning bieden bij het co-design van kleinere winkels die verbonden zijn met de grotere infrastructuur, helpen bij de integratie van afvalbeheer, lokale kunstenaars of jongeren erbij betrekken, enzovoorts”.