Moderniseren, opleiden, zorg verlenen

Man working in a hospital laboratory

Al meer dan tien jaar is gezondheidszorg een centraal thema in de samenwerking van Enabel met Burundi. Die samenwerking heeft geresulteerd in de bouw en modernisering van medische infrastructuur, de digitalisering van gezondheidsdiensten, de opleiding van zorgpersoneel en vele andere essentiële initiatieven.

 

Moderne infrastructuur


Een van de hoogtepunten van het werk was het aanpassen van bestaande gezondheidsvoorzieningen en medische apparatuur aan de geldende normen. Zo zijn maar liefst 66 gezondheidscentra gerenoveerd en is er nu een efficiënte werkwijze om de infrastructuur en de apparatuur te onderhouden.

Het ziekenhuis van Kiganda in de provincie Muramvya verleent uitgebreide gezondheidszorg aan maar liefst 200.000 mensen.

In een land waar de water- en elektriciteitsvoorziening onstabiel is, heeft de samenwerking met de nationale gezondheidsdiensten ervoor gezorgd dat 52 gezondheidscentra nu uitgerust zijn met zonne-energie en dat 28 centra over drinkwatervoorziening beschikken. Onafhankelijke generatoren zorgen er ook voor dat zorgverleners niet gehinderd worden door stroomuitval en in optimale omstandigheden kunnen werken.

 

Digitalisering, een must voor de volksgezondheid


In een wereld waar digitalisering een must is geworden, kan het risico op een digitale kloof de individuele en collectieve ontwikkeling in het gedrang brengen. De gezondheidssector vormt hierop geen uitzondering.

Dankzij transversale initiatieven, ondersteund door België en de Europese Unie, zijn meer dan 60 ziekenhuizen en gezondheidscentra gedigitaliseerd. Daarbij wordt gebruikgemaakt van digitale tools om het middelenbeheer te optimaliseren en de opvolging van patiëntendossiers te verbeteren. Er werd ook een centraal platform opgezet dat alle gezondheidsgegevens samenbrengt.

 

“Vroeger was het moeilijk om de gegevens van bloeddonors bij te houden of om een donor te vinden wanneer we zeldzame rhesusfactoren nodig hadden. Nu volstaat het om onze database te raadplegen en de donor te contacteren.” Ndayiragije Audifax, IT-medewerker bij het Nationale Bloedtransfusiecentrum

 

Gekwalificeerd personeel


Om kwalitatieve gezondheidszorg te kunnen bieden, moeten zorgverleners toegang hebben tot moderne infrastructuur en apparatuur. Maar ze moeten ook over de meest actuele kennis en opleiding beschikken. Met dat in gedachten moest de medische opleiding hervormd worden.

In nauwe samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en Aidsbestrijding is de op vaardigheden gebaseerde opleidingsmethodologie nu op nationaal niveau ingevoerd. Daardoor konden veel artsen en verpleegkundigen worden opgeleid in chirurgie, kon de kwaliteit van de patiëntenzorg verbeterd worden en in sommige centra konden afdelingen voor spoedchirurgie worden opgezet.

Meer updates en publicaties

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan