Promoten van wereldburgerschap

Een Junior Expert worden of ontvangen

Junior experts working together in during a workshop

Geef zin aan je talent!

Het Juniorprogramma biedt getalenteerde jongeren van verschillende afkomst, gender en opleiding de kans om professioneel bij te dragen aan internationale solidariteitsprojecten. Tijdens hun ervaring ontwikkelen ze vaardigheden om zich actief en duurzaam in te zetten voor de uitdagingen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDG’s. Het Juniorprogramma wil van hen actieve, kritische en geëngageerde wereldburgers maken die de SDG’s helpen waarmaken.

Wij rekruteren en ontwikkelen jonge talenten als ambassadeurs voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Het Juniorprogramma is een Belgisch project dat wordt uitgevoerd door Enabel, het ontwikkelingsagentschap van de federale regering van België, en wordt gefinancierd door de Belgische gouvernementele samenwerking. Onze missie bestaat erin de duurzame internationale solidariteit te bevorderen. Het geeft jonge talenten uit Europa, maar ook uit de 14 partnerlanden van de Belgische gouvernementele samenwerking, de kans om gedurende maximaal twee jaar professioneel mee te werken aan een ontwikkelingsproject. In het kader van ontwikkelingsprojecten die door Enabel of door onze 28 partner-ngo’s worden beheerd, ontwikkelen de jongeren nieuwe vaardigheden en tonen zij de impact van hun engagement als wereldburgers. Met deze visie definieert het Juniorprogramma zichzelf als ‘talentontwikkelaar’.

 

Geef zin aan je talent! Ook jij kunt Junior Expert in internationale ontwikkeling worden. 

We hebben momenteel geen beschikbare vacatures voor jonge experten met de Europese nationaliteit.
De volgende publicatieperiode van vacatures (cyclus 1 voor 2025)  is gepland in maart 2025.
Ontdek hier de volgende publicatiekalender.

Kort gezegd

Onze missie

Jonge professionals rekruteren en begeleiden in internationale solidariteitsprojecten.

Gedurende maximaal twee jaar worden de jonge Junior Experten ingeschakeld in een project dat door Enabel of een partner-ngo wordt uitgevoerd. Ons optreden is helemaal in lijn van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling.

Onze doelgroepen

Het Juniorprogramma wordt inclusiever door zijn doelgroep te verbreden. Het programma was al toegankelijk voor talenten van Europese nationaliteit en staat nu ook open voor jongeren uit de 14 partnerlanden van de Belgische bilaterale samenwerking. Jonge Belgen die een technische of beroepsopleiding gevolgd hebben, komen ook in aanmerking.

  • Nationaliteit
    Jonge professionals uit Europa en uit onze 14 partnerlanden
  • Opleiding
    Ten minste een diploma hebben van ‘professioneel gerichte bachelor’ of van een ‘academische master’, als gelijkwaardig erkend door de bevoegde Belgische autoriteiten.
  • Leeftijd
    Jonger dan 31 jaar

Onze waarden

  • Wereldburgerschap
    De jonge talenten zijn verantwoordelijk, toegewijd aan de SDG’s, solidair, sociaal en intercultureel georiënteerd, respectvol, idealistisch en empathisch.
  • Professionaliteit
    De jonge talenten tonen teamgeest en betrouwbaarheid. Zij vormen een meerwaarde voor het project en zijn resultaatgericht. Zij zijn nauwgezet, diplomatiek en gepassioneerd.
  • Persoonlijke ontwikkeling
    De sleutelwoorden voor de jonge talenten zijn: leren, openheid, flexibiliteit, aanpassingsvermogen, autonomie en kritisch denken.

Neem contact met ons op

Met je vragen kun je terecht bij juniorprogramme@enabel.be

Onze impact

633

talenten aangeworven sinds 2006

64%

vrouwen aangeworven als Junior Experten

36%

mannen aangeworven als Junior Experten

28

aangesloten ngo’s ontvangen Junior Experten sinds 2009

14

partnerlanden van de Belgische gouvernementele samenwerking

59%

van de jongeren zet zijn.haar carrière voort in internationale solidariteit

85%

van hen blijft zich inzetten voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Ons verhaal

2006 tot 2013

Fase 1: de VDSO ziet het levenslicht

Onder impuls van toenmalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker wordt de Vrijwillige Dienst bij de Ontwikkelingssamenwerking opgericht. De ramp van de tsunami in Azië heeft een golf van solidariteit en engagement onder jonge Belgen op gang gebracht. Naar aanleiding daarvan krijgt de VDSO de taak om jonge vrijwilligers die zich willen inzetten in de partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking aan te werven. Doel is hen een eerste beroepservaring te bieden in de sector van de internationale solidariteit. Hun ervaring moet ook bijdragen tot de bewustmaking van de Belgische bevolking.

Januari 2009

Een nieuwe naam: Juniorprogramma

De VDSO veranderd zijn naam naar het Juniorprogramma van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. De nadruk ligt op beroepservaring opdoen. Onze ambitie is: een springplank te zijn voor jongeren naar een carrière in de internationale ontwikkelingssamenwerking. Tegelijk worden de jonge ‘vrijwilligers’ voortaan ‘Junior Assistenten’ genoemd.

2013 tot 2017

Fase 2: focus op professionalisering

De prioriteit is het professionaliseren van zowel de doelgroep als de functies: nieuwe doelstellingen en toelatingscriteria worden toegevoegd. Jongeren met (minstens) een bachelor- of masterdiploma kunnen aan het programma deelnemen. Het Juniorprogramma is meer gericht op kwaliteitsvolle functies voor toekomstige experten.

oktober 2013

Het programma wordt opengesteld voor Belgische ngo’s

Vanaf het begin is het Juniorprogramma opgezet als een programma voor alle actoren (gouvernementele, erkende niet-gouvernementele en multilaterale) in de Belgische ontwikkelingssamenwerking. In 2009 is een proeffase van samenwerking met 6 Belgische ngo’s van start gegaan. Geleidelijk aan, vanaf 2013, werd de samenwerking versterkt. Tot op vandaag zijn 28 ngo’s partners van het Juniorprogramma.

2018 tot 2023

Fase 3: Bijdragen tot het bereiken van de SDG’s

Het programma stelt zich open voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) en verhoogt zijn ambitieniveau: de jongeren op duurzame manier inzetten om de SDG’s te verwezenlijken. Dat gebeurt via hun beroepservaring op het terrein en in hun toekomstige loopbaan. De Junior Experten worden ter beschikking gesteld van de projecten en worden begeleid om hun expertise te ontwikkelen. Externe professionele coaches ondersteunen hen in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling.

november 2021

We vieren ons 15-jarig bestaan

Wij zijn trots op de voorbije 15 jaar en op de resultaten die we hebben bereikt. Sinds de start heeft het programma effectief een groep van 593 jonge Junior Experten begeleid, waarvan 85 % zich blijft inzetten voor de SDG’s. Zij zijn ambassadeurs geworden voor een meer duurzame en rechtvaardige wereld.

2023 tot 2027

Fase 4: Naar meer inclusie en impact

Het programma is nu meer inclusief door zich open te stellen voor een breder publiek, namelijk jonge professionals uit onze partnerlanden en jonge Belgen die technisch en beroepsonderwijs hebben gevolgd. Ook wil het nog meer impact hebben door een sterker engagement van jonge talenten op het gebied van wereldburgerschap te bevorderen.

Onze partners in België

Het Juniorprogramma wordt gecoördineerd door Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap, in partnerschap met 28 Belgische niet-gouvernementele organisaties

Elke niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisatie die erkend is door de Belgische overheid kan een aanvraag indienen om aan te sluiten bij het Juniorprogramma. Hierdoor kan de ngo gebruik maken van de diensten van een Junior Expert binnen haar project in de 14 partnerlanden van de gouvernementele samenwerking.

Het in 2009 gestarte partnerschap met niet-gouvernementele organisaties ontwikkelt zich jaar na jaar. Op dit ogenblik zijn 28 ngo’s aangesloten bij het Juniorprogramma. In 2019 zijn Autre Terre, Kiyo en Memisa erbij gekomen. Echos Communication volgde in 2020 en Search For Common Ground in 2022.

Nieuws & evenementen

young interns Patrick, Sohaila and Aunalia Nieuws

18 december 2024

Een stageplaats bij Enabel, een opstapje voor je carrièreplannen en leven

Maak kennis met Patrick Rached, Sohaila Osman en Aunalia Magne Foungue, die stage liepen bij de Health Unit. Ze vertellen hoe zij die ervaring beleefden.

Lees meer

flag of the port of antwerp-bruges Nieuws

18 december 2024

Partnerschap tussen Enabel en Port of Antwerp-Bruges International vernieuwd: sterkere positionering in Afrika 

Om hun gezamenlijk engagement in Afrika te versterken, vernieuwen Enabel en Port of Antwerp-Bruges International hun strategisch partnerschap voor een periode van vijf jaar.

Lees meer

3D illustration of a conceptual maze. Nieuws

13 december 2024

Evaluation of Enabel’s 2030 organisational strategy

In 2024, Enabel undertook an evaluation of its 2030 Strategy to assess its relevance and alignment with the evolving geopolitical context, partners’ needs, and international guidelines.

Lees meer

visual with text saying "position paper" Nieuws

12 december 2024

Actieve rol voor Enabel in de Comprehensive Approach van de Belgische overheid

Position Paper 2 herinnert eraan dat Enabel een instrument voor buitenlands beleid is en volledig wil bijdragen tot de implementatie van de Comprehensive Approach.

Lees meer

men standing in front of a solar panel Nieuws

12 december 2024

EU zet volop in op beroepscompetenties

Het gebrek aan jongeren met de juiste vaardigheden of skills op de arbeidsmarkt maakt investeringen in sub-Sahara Afrika onaantrekkelijk. Daar wil het Team Europe Initiative on Opportunity-Driven Skills and Vocational Education and Training verandering in brengen.

Lees meer

Nieuws

27 november 2024

Enabel verwelkomt tweede mandaat van zijn CEO Jean Van Wetter

De Raad van Bestuur van Enabel heeft in september jongstleden het mandaat van CEO Jean Van Wetter verlengd voor een periode van zes jaar.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan